'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (2024)

    22 november 2023, 14:09 4 minuten leestijd

    'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (1)

    Nieuwegein - Zij profiteerde mee van de forse bedragen die haar partner verdiende met grootscheepse drugshandel en genoot ook na zijn aanhouding en veroordeling met haar gezin nog drie jaar lang van het rijke leven. Dat stelde de officier van justitie in een rechtszaak tegen een 38-jarige vrouw uit Nieuwegein, die wordt verdacht van het witwassen van ruim 95.000 euro. De herkomst van dat geld is 'nogal schimmig'. De aanklager eiste vanochtend in de Utrechtse rechtbank veertien maanden cel tegen de vrouw.

    Volgens het Openbaar Ministerie had de Nieuwegeinse tussen 2018 en 2021 geen aantoonbare legale inkomsten. Haar kapperszaak zou louter bedoeld zijn geweest als dekmantel om maandelijkse contante geldstortingen wit te wassen.

    Bij doorzoeking van haar huis werden in haar garage bovendien ruim 660 stuks zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. Daarmee heeft zij volgens het OM haar gezin en directe omgeving in gevaar gebracht.

    Zwijgrecht

    De vrouw werd sinds de aanhouding van haar man, vijf jaar geleden, door de politie in de gaten gehouden. Hij werd twee jaar geleden tot zestien jaar cel veroordeeld voor het leidinggeven aan een criminele organisatie die voor miljoenen euro's aan harddrugs naar Engeland smokkelde. In deze zaak loopt nog een hoger beroep, maar de man een een aantal medeverdachten zitten al jaren vast.

    Het viel de politie op dat de vrouw ondertussen haar oude leventje bleef leiden, terwijl er geen aantoonbare legale inkomsten tegenover stonden. Zij gaf heel veel contant geld uit aan dure spullen en betaalde 20.000 euro cash voor de stalling van haar paard. Zij had een kappersbedrijf, maar de politie vond geen enkele aanwijzing dat er daadwerkelijk werd geknipt.

    Het is een van de problemen van een succesvolle crimineel: grote hoeveelheden illegaal geld verdoezelen.

    Geen klanten

    De boekhouding van de kapperszaak werd maandelijks bijgewerkt na storting van een contant geldbedrag via een bankfiliaal in Nieuwegein. Dat geld werd als salaris naar haar privérekening overgemaakt. Maar in de boekhouding werden geen betalingen van klanten gevonden. Ook was er geen afsprakenboek en werd via haar zakelijke telefoonlijn geen enkel gesprek met klanten gevoerd.

    De vrouw knipte volgens het OM ook geen mensen aan huis. Door een baken onder haar auto te plaatsen ontdekte de politie dat zij geen klanten bezocht, maar voornamelijk tijd doorbracht op de manege waar haar paard stond.

    Te hulp schieten

    De vrouw heeft tijdens het onderzoek geen enkele verklaring willen geven voor de verdachte geldstromen. Ook tegen de rechters wilde zij vandaag niets over de verdenkingen zeggen en maakte zij voortdurend gebruik van haar zwijgrecht. Daardoor blijft onduidelijk waar haar geld nou precies vandaan kwam.

    Haar advocaat stelde dat het geld afkomstig is van mensen die zich om zijn cliënt bekommerden toen zij er na de arrestatie van haar partner alleen voor kwam te staan met de kinderen. Mensen uit haar omgeving zouden haar te hulp zijn geschoten, maar wilden niet in verband worden gebracht met de activiteiten van haar man. Daarom zou het geld contant zijn gestort.

    Verdoezelen

    "Het is een van de problemen van een succesvolle crimineel: grote hoeveelheden illegaal geld verdoezelen", begon de officier van justitie haar betoog. "Zij wilde crimineel geld een legale herkomst geven. Na aanhouding van haar partner veranderde de levenswijze van mevrouw niet", stelde het OM vast.

    De officier vindt dat van de verdachte mag worden verwacht dat zij een verklaring geeft voor de herkomst van de grote bedragen aan contant geld en de luxe goederen. Dat kan tegenwicht bieden aan de verdenkingen. Omdat de verdachte dat niet doet, vindt het OM witwassen bewezen en zou een onvoorwaardelijke celstraf van veertien maanden op zijn plaats zijn.

    Als u morgen meegaat zult u haar de zwabber en de dweil zien hanteren.

    Schrik

    "Ik schrik er wel van. In het kielzog van de veroordeling van meneer wordt mevrouw nu aangesproken", zei de advocaat over de strafeis. Die is volgens hem "buitensporig hoog". Hij vroeg om begrip voor de zwijgzame proceshouding van zijn cliënt en het feit dat zij niet wil en kan verklaren over mensen die haar te hulp schieten.

    "Zij staat alleen voor zorg van haar kinderen. Als u morgen meegaat zult u haar de zwabber en de dweil zien hanteren, want dat is de manier waarop zij zich nu staande houdt", besloot de raadsman.

    Hoeveel begrip de rechters zullen tonen wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.

    Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

    Meest gelezen

    Handelen Lot van Hooijdonk onder vergrootglas, oppositie eist raadsenquête
    'Kale boel' en 'zonde': Utrechters niet blij met bomenkap Amsterdamsestraatweg
    112-blog: Auto belandt in sloot in Maarssen | Fatbiker en fietser botsen in Amersfoort
    Utrechter (50) die eigen dochter misbruikt zou hebben is vrijgesproken
    Een drinkwatertekort dreigt in Utrecht: dit eiland moet het gaan oplossen

    Tips van de redactie

    Openbaar vervoer staat ook stil in provincie Utrecht na zoveelste geweldsincident
    Weggezakte hijskraan in woonwijk Leusden gestabiliseerd, gasleiding gedicht
    Het Amersfoortse doneerdilemma: 'Gaan we dan zeggen, u voldoet niet aan de eisen?'
    Utrechtse organisaties niet verbaasd over behoefte voedselhulp
    Hoe kon het zo misgaan bij Beachclub Klein Scheveningen?

    Ook RTV Utrecht!

    Hoe gaat het met ons bos? Dat zie je in een nieuwe aflevering van Natuurlijk Zoëy
    Moeite met slapen? Luister naar onze podcast Slapeloos
    Fiets mee met de RTV Utrecht route tijdens de Giro d'Utrecht
    Gebruik jij onze app al? Installeer 'm snel!
    Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
    'Nieuwegeinse kapperszaak dekmantel voor witwassen crimineel geld', OM eist 14 maanden cel (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Greg Kuvalis

    Last Updated:

    Views: 5808

    Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

    Reviews: 90% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Greg Kuvalis

    Birthday: 1996-12-20

    Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

    Phone: +68218650356656

    Job: IT Representative

    Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

    Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.